Kto získal Krištáľové krídlo? Medzi ocenenými je známa herečka, populárni hudobníci a ďalší

Ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2022 udelili v sobotu večer v priestoroch Slovenského národného divadla v Bratislave slovenským osobnostiam z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry. O laureátoch v desiatich kategóriách a mimoriadnych oceneniach v 26. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota.

05.03.2023 09:17
Krištáľové krídlo 2022 26. ročník Judit Bardos... Foto: ,
Herečka Judit Pecháček (Bardos) si prevzala cenu Krištáľové krídlo v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie.
debata (1)

Prvou ocenenou bola v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie filmová a divadelná herečka Judit Pecháček (Bárdos), ktorá v roku 2022 zaujala vo filme Iva Trajkova Piargy.

Judit Bárdos Čítajte viac Judit Bárdos: Folklór a kroje ma vždy fascinovali
Video

V kategórii publicistika a literatúra sa držiteľom Krištáľového krídla stal glosátor, spisovateľ, prekladateľ i legendárny turistický sprievodca mestom Košice Milan Kolcun. Svoje znalosti z dejín Košíc prezentuje aj knižne v edícii Potulky mestom Košice. Upozornil na seba aj tolkšou Bez šepkára.

V kategórii Hudba porota26. ročníka... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Krištáľové krídlo 2022 26. ročník Janoska Ensemble V kategórii Hudba porota26. ročníka Krištáľového krídla ocenila ocenila zoskupenie Janoska Ensemble.

Ocenenie v kategórii hudba získali virtuózni umelci Janoska Ensemble, ktorí vlani vydali svoj tretí album The Big B's. Zaujal hudobných fanúšikov i kritikov, o čom svedčí aj vysoké umiestnenie vo svetových rebríčkoch klasickej hudby.

Janoska-Ensemble Čítajte viac Virtuózni bratia Jánoškovci: Už nám ostáva len Antarktída. V stredu hrajú na BHS
Krištáľové krídlo 26. ročník

Snímky z udeľovania cien Krištáľové krídlo

Fotogaléria
 Bratislavský chlapčenský zbor s dirigentom...
Adam Ďurica zaspieva pre Krištáľové krídlo...
+5Galavečer otvoria tanečníci Old School Brothers

V kategórii výtvarné umenie si Krištáľové krídlo prevzal akademický sochár, maliar a vysokoškolský pedagóg Milan Lukáč. Rok 2022 bol pre tohto umelca významným najmä vďaka kolekcii najnovších sochárskych a grafických diel, ktoré vznikli ako živá reflexia aktuálnej spoločenskej situácie.

Milan Lukáč Čítajte viac Sochy, čo popierajú zemskú príťažlivosť

V kategórii populárna hudba ocenili speváka Adama Ďuricu. Skladby z jeho šiesteho štúdiového albumu Naše hriechy patria medzi najhranejšie v slovenských rádiách. V roku 2022 zbilancoval svoju doterajšiu kariéru v kompilácii Hity.

Adam Ďurica Čítajte viac Pop je móda ako šaty, hovorí Adam Ďurica

Mimoriadnu cenu Krištáľového krídla dostal aj akademický maliar Alexej Vojtášek, ktorý ilustroval viac ako stovku knižných titulov a ktorého diela sa nachádzajú v súkromných aj galerijných zbierkach doma i v zahraničí. Popri komornej maľbe sa venuje i kresbe, grafike, priestorovým objektom a monumentálnym maliarskym dielam do architektúry.

film PIARGY plagat Čítajte viac Milostný príbeh o nejasnej vine, zakázanej láske a krutom treste. Piargy sú skvelý folk horor
Marianna Ďurianová  na podujatí Krištáľové krídlo.
Lucia Hurajová na podujatí Krištáľové krídlo.
+27Nela Pocisková na podujatí Krištáľové krídlo.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Krištáľové krídlo