Sloboda a humor? Jedno bez druhého byť nemôže. Vitajte na Kremnických gagoch

Festival humoru a satiry Kremnické gagy zajtra otvára svoj 43. ročník. Pre divákov pozval 70 hostí z 22 krajín a potrvá až do nedele 27. augusta. Okrem divadelných predstavení, pouličných klaunov, žonglérov či hudobných šou ako každý rok udelia ocenenie Zlatý gunár aj anticenu Trafená hus. V Uličke slávnych nosov pribudne nos Mariána Geišberga, okrúhlu šesťdesiatku v Kremnici oslávi Ady Hajdu a herečka Oľga Belešová svojim "žiakom" ukáže, čo to je sloboda. O programe festivalu hovorí jeho producent Pavol Kelley.

24.08.2023 07:00
Kremnické gagy 2023 Atmosfera a ludia MS 46 Foto:
Festival humoru a satiry Kremnické gagy privíta návštevníkov od piatka 25. augusta do nedele 27. augusta. V bohatom programe bude 70 vystúpení hostí z 22 krajín.
debata
Aké budú Kremnické gagy?

Festival humoru a satiry privíta hostí z 22 krajín sveta.

Fotogaléria
Oľga Belešová ako učiteľka Dona Margerita v...
Festival humoru a satiry sa odohráva aj priamo...
+6Producent festivalu Kremnické gagy Pavol Kelley...

Témou festivalu humoru a satiry je tentoraz sloboda, prečo? Ako navzájom súvisia?

Sloboda vytvára humor a humor vytvára slobodu. Humor a satira mali vždy veľmi blízko k slobode, my sme sa snažili slobodu nájsť vo všetkých možných žánroch, od divadla cez pouličné umenie, nevynímajúc karikatúru, kde je satira najvypuklejšia. Zamerali sme sa aj na zakázaných autorov, ktorí majú vo svojej krajine problémy. Do programu sme získali dielo iránskeho autora Nassima Soleimanpoura, ktorý je v domácom väzení, a jeho hra White Rabbit – Red Rabbit cestuje po svete.

Slovenskú premiéru bude mať práve na Kremnických gagoch v podaní Juraja Kemku. Ani on hru vopred nepozná, obálka s textom sa otvorí až priamo pred divákmi, takže je to divadelný experiment s výraznou témou slobody. To, že sa táto hra uvádza po celom svete, iránskeho autora v domácom väzení istým spôsobom oslobodzuje.

Na festivale budeme tiež spomínať na slobodného človeka, akým bol pre nás Marián Geišberg, ktorý Kremnické gagy často navštevoval. V Uličke slávnych nosov odhalíme umelecký reliéf ako poctu umelcovi a Mariána Geišberga predstavíme v talk show Ene Vacvalovej Zlaté časy, kde budú hosťami Jana Oľhová a Marek a Martin Geišbergovci. Sloboda bude na Kremnických gagoch prítomná v rozličných žánroch aj témach a vidno ju aj z vizuálu, ktorý pre festival pripravil Adrián Macho. Pre tých, ktorí ho nepoznajú, pripomeniem, že ilustroval slovenské vydanie Harryho Pottera.

Pavol Kelley je riaditeľ festivalu nového... Foto: Boris Németh
KELLEY PAVOL foto Boris Nemeth 002 Pavol Kelley je riaditeľ festivalu nového cirkusu Cirkul’art a producent festivalu Kremnické gagy.
harry potter expres Čítajte viac Ilustrátor Harryho Pottera Adrián Macho: Mám vlastný čarovný prútik

Na čo by ste z bohatého programu špeciálne upozornili?

S nadhľadom chceme upriamiť pozornosť aj na témy a príbehy umelcov, ktorí to mali v živote o čosi ťažšie, ale našli vnútornú slobodu. Ich príbehy, samozrejme, s humorom a so satirickým odkazom našej spoločnosti, prinesú inscenácie ako Coming Out, Profesionálny Žid či Róm z perinky. Anna Polívková a Petr Vaněk prinesú 8GB tvrdého porna. Netreba sa zľaknúť názvu, slovo porno sa v celej hre vyskytne iba raz, je to internetová hra zo súčasnosti o dvoch ľuďoch, ktorí žijú v zdanlivo slobodnom svete, no pritom sú zamotaní v sociálnych sieťach.

Na gagoch uvedieme aj nové predstavenie Divadla L plus S nazvané Deň radosti (v 21. storočí), čo je prerobená hra Lasicu a Satinského s Michalom Kubovčíkom a Sveťom Malachovským. Radošinské naivné divadlo príde s predstavením Deti doby, Divadlo Astorka s hrou Lásky, prsty a Salman Rushdie. Zahraniční hostia, ako napríklad slávna česká La Putyka, budú účinkovať vo voľnom priestore na námestí. Výborný španielsky súbor Yllana predvedie veľkolepú hudobnú šou plnú gagov aj kostýmov a privítame ešte veľa ďalších výnimočných hostí. Snažili sme sa program zostaviť tak, aby si každý divák našiel niečo svoje.

Festival humoru a satiry sa odohráva aj priamo... Foto: Kremnické gagy
Kremnické gagy 2023 Squadra sua Bomberos MS 054 Festival humoru a satiry sa odohráva aj priamo v uliciach mesta Kremnica. Na snímke Squadra sua Bomberos.

Počas Kremnických gagov festivalom žije celé mesto, hrá sa vnútri, v šapito aj priamo na ulici, ale vraj aj na netradičných miestach?

V meste objavujeme nové scény. Divadlo bez masky využije priestory starej školy, Oľga Belešová bude hrať Vyučovanie Dony Margarity priamo v triede a divákom v laviciach ukáže, aká je sloboda dôležitá. Predstavenie Coming Out sa zas bude odohrávať v telocvični.

Dve vyučovacie hodiny po 45 minút strávia... Foto: Bára Podola
Olga Belesova vyucovanie Dony Margerity Dve vyučovacie hodiny po 45 minút strávia diváci na vyučovaní Dony Margarity. Oľga Belešová v novej hre Divadla bez masky vystupuje ako autoritatívna učiteľka, ktorej metódy vyučovania sú viac než pochybné. Hru napísal brazílsky dramatik Roberto Athayde a hlavná a tiež jediná postava - Dona Margarita - je v nej metaforou moci.

Aký bude detský program? Bolo by asi náročné preniesť tému slobody aj sem.

Určite, to by bolo náročné skĺbiť, ale keďže deti majú slobodnú myseľ, detský program sme teda neokliešťovali jednou témou, deti si môžu slobodne užiť pekné predstavenia ako Tučniaci koláče nepečú (Divadlo Aréna), Divadlo na cucky z Čiech prinesie Tři oříšky, ale celkom iné, než ako ich poznáme zo známej rozprávky. Ponúkame aj hudobnú rozprávku, na Lasicu, Satinského a Filipa si zaspomíname na Koncerte L + S + F prostredníctvom sláčikového kvarteta so spevom. Herci z Divadla Astorka Korzo '90 tvoria veľmi slobodnú kapelu Trezor, ktorá zahrá na Nádvorí Čierna veža. Na ulici deti zabavia klauni z Belgicka, Izraela aj zo Slovinska, z Čile, Estónska.

Olga Belesova vyucovanie dony Margarity  Bara Podola Čítajte viac Recenzia: Oľga Belešová na Vyučovaní Dony Margarity drží divákov pod krkom

Čo sa bude diať okrem divadla a hudby?

Premietneme dokumentárny film ŠtB Prísne tajné: Do videnia v lepších časoch o Jozefovi Kalinovi, ktorého dostala do väzenia a potom do emigrácie kniha Tisíc a jeden vtip. Po premietaní bude nasledovať diskusia, z Británie príde aj autorova dcéra Julia Sherwood Kalinová, prídu tvorcovia filmu aj predseda Ústavu pamäti národa Jerguš Sivoš. Na festivale svoje šesťdesiate narodeniny oslávi večne mladý Ady Hajdu, ktorý bude hosťom Milana Kňažka v programe Takí sme boli. Verím, že oslávenec bude prekvapený, čo všetko „sme naňho našli“ v archívoch (televíznych), keď sme sa v nich vŕtali tri mesiace.

Riaditeľky zemegule Čítajte viac Kto riadi zemeguľu? Božidara Turzonovová a jej kolegyne

Kto si vyslúži ocenenie či aspoň kto je horúcim kandidátom?

Nominovaní sú tí, ktorí sú v tohtoročnom programe. Akadémia humoru bude aj tento rok odovzdávať ceny Zlatý gunár v kategóriách výtvarný humor, divadelný humor a pouličný humor. Okrem toho udelíme hlavnú cenu festivalu Grand Prix, ktorú odovzdá Jana Oľhová ako predsedníčka poroty. Na Kremnických gagoch sa festivalové ceny udeľujú priamo po predstavení, účinkujúci si ich preberajú priamo pred svojím publikom, takže ocenenie má špeciálnu príchuť. Spojenie diváckeho ohlasu a ohlasu kritiky vytvára zvláštnu atmosféru. Porota to má síce náročnejšie, keď vyhodnocuje výkony kandidátov, musí behať medzi predstaveniami a berie do úvahy aj ohlas u divákov. Podľa nás je totiž dôležité robiť umenie pre diváka.

Ady Hajdu Čítajte viac Ady Hajdu: Dobre som zostarol, dostávam krásne roly

Poznáme už kandidátov na anticenu Trafená hus?

Nechcem predbiehať, porota zasadá niekoľkokrát a vždy to prinesie zaujímavé diskusie.

HUPS foto c Ctibor Bachray   01 Čítajte viac Zuzana Kronerová ako kozmonautka v divadle GUnaGU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnické gagy