Vianoce na poslednú chvíľu? Dobrú knihu vyberiete raz-dva

Emotívny príbeh o ľudskej nezlomnosti, prečo je dobré občas byť za hranicou poriadku, kniha o láske, smrti a generáciách silných žien, rozsahom a dejovým oblúkom najväčší slovenský porevolučný román v exkluzívnom zberateľskom vyhotovení, napínavé Slovensko krimi, ale aj v ríši víl a škriatkov či veľká detská encyklopédia, temné časy v Argentíne opradené mystikou, radostná aj bolestná kniha o túžbach osamelých detí.

22.12.2022 15:24
debata

James D. Shipman: Za ostnatým drôtom

James D. Shipman: Za ostnatým drôtom Foto: Tatran
kniha za ostnatym drotomn James D. Shipman: Za ostnatým drôtom

Emotívny príbeh o ľudskej nezlomnosti, ale aj o zrade v nacistickom tábore smrti v Osvienčime, kde sa rodí revolta väzňov. Hlavný hrdina Jakub Bak sa musí vyrovnať s pocitmi viny, že všetci jeho blízki skončili v plynovej komore. Presne tam ho nacisti poslali pracovať. Pri zmysloch ho drží len spoluväzenkyňa Anna, členka tajného odboja, ktorý chce oslobodiť tábor. Zradiť môže aj najbližší priateľ. Román šokuje svojou priamočiarosťou i nádejou.

Jordan B. Peterson: Za hranicou poriadku

Jordan B. Peterson: Za hranicou poriadku Foto: Tatran
kniha za hranicou poriadku Jordan B. Peterson: Za hranicou poriadku

Kanadský psychológ a profesor na Harvarde prináša pokračovanie bestsellera 12 pravidiel pre život, ktoré vnášajú poriadok do chaotického života. Teraz hovorí o nadmiere pravidiel, pretože priveľký pocit istoty a bezpečia je rovnako nebezpečný ako nadmiera chaosu, ktorá prináša nestabilitu a obavy. Ukazuje, že oba základné princípy reality – chaos a poriadok – môžu byť v rovnováhe a šťastie spočíva v zrelom prijatí zodpovednosti za seba a za druhých.

kniha Presporske legendy ozivaju knihy Marie Durickovej Čítajte viac Bosorky ako sokyne aj čerti za volantom: Prešporské legendy Márie Ďuríčkovej ožívajú v dnešných poviedkach

Beata Balogová: Kornélie

Beata Balogová: Kornélie Foto: Ikar
kniha Kornelie Beata Balogová: Kornélie

V dedinke na juhu Slovenska sa tlačil celý svet. Spomienky na predkov, čarodejnice a čudákov, ktorí prichádzali aj z okolitých dedín, lebo vedeli, že v Jablonej Panici si ich niekto zapamätá. Kniha o láske a smrti, o generáciách silných žien, o Maďaroch na Slovensku, o rodine, v ktorej predčasne zomierajú muži, vám možno pomôže objaviť príbeh, ktorý rastie vo vašej rodine. Lebo bez príbehu sa rodina rozpráši vo vetre ako popol z cigariet jej mamy, Kornélie.

detske knihy Hore na hore Čítajte viac Vianoce sú zachránené! Vybrali sme najkrajšie detské knižky

Jozef Karika: Na smrť I + II

Jozef Karika: Na smrť I + II Foto: Ikar
kniha NA SMRT Jozef Karika: Na smrť I + II

Československo roku 1928. Dvaja maturanti z Ružomberka, Žid Viktor a Nemec Karol, nechtiac zabijú človeka. Viktor uteká k príbuzným do New Yorku a vstúpi do mafiánskej organizácie. Karol študuje medicínu v Mníchove a stáva sa stúpencom nacizmu. Román sa odohráva v rokoch 1928 – 1945 v Českos­lovensku, Nemecku, USA, Poľsku, na Ukrajine, v Pobaltí a vrcholí počas SNP. Rozsahom a dejovým oblúkom najväčší slovenský porevolučný román v exkluzívnom zberateľskom vyhotovení.

Kolektív autorov: Slovensko KRIMI

Kolektív autorov: Slovensko KRIMI Foto: Slovart
kniha set Slovensko KRIMI 1 Kolektív autorov: Slovensko KRIMI

Devätnásť slovenských renomovaných autorov, dva české príbehy a ako bonus poviedka Petra Pišťanka. V knihe plnej napätia zažijete príbehy klasického detektívneho vyšetrovania, nebezpečné cudzokrajné akčné dobrodružstvá, aj zločin očami psychopatického vraha s dodatkom súdneho znalca. V úvode sa odborník na klinickú a forenznú psychológiu Anton Heretik zamyslí nad otázkou: Prečo nás tak fascinuje svet zločinu? Vychádza v darčekovom súbore s audioknihou, ktorú načítali poprední herci.

kniha hviezdna brana Čítajte viac Kniha Týždňa: Hviezdna brána

Marianna Oravcová: V ríši víl a škriatkov

Marianna Oravcová: V  ríši víl a  škriatkov Foto: Slovart
kniha V risi vil a skriatkov Marianna Oravcová: V ríši víl a škriatkov

Ľudová povesť nie je historický verný obraz dejín, ale ľud si z nich vyberal, čo zodpovedalo jeho túžbam a predstavám. Z povestí sa dozvedáme o historických postavách a udalostiach, o ťažkom údele obyčajného človeka, no aj o bytostiach zo sveta rozprávok. Autorka prerozprávala povesti z Anglicka, zo Škótska, z Walesu aj Írska prístupnou formou pre mladších čitateľov. Texty dopĺňajú ilustrácie Dušana Kállaya.

Veľká detská encyklopédia

Viac než do rodičovskej hlavy sa vojde do... Foto: Fragment
detska kniha Velka-detska-encyklopedia Viac než do rodičovskej hlavy sa vojde do dobrej encyklopédie.

Informáciami nabitá encyklopédia plná zaujímavostí a faktov s nádhernými ilustráciami a fotografiami. Obsahuje viac ako 250 kľúčových tém, tisícky zaujímavostí a neuveriteľných faktov o prírode, vede, vesmíre, dejinách a mnohom ďalšom. Každú stránku oživujú krásne ilustrácie, farebné mapky a pôsobivé fotografie. Veľká detská encyklopédia je inšpirujúcou a informačne nasýtenou knihou plnou zázrakov sveta, ktorá zaujme deti všetkých vekových kategórií.

Kolektív autorov: SOS Planéta Zem

Kolektív autorov: SOS Planéta Zem Foto: Lindeni
kniha sos planeta zem Kolektív autorov: SOS Planéta Zem

Klíma nás potrebuje! Nezatvárajme oči. Originálne a inšpiratívne rozhovory so známymi osobnosťami vrhajú svetlo na našu ohrozenú planétu a na to, čoho sme dennodenne svedkami. Krátky úvod poskytne pozadie rôznych problémov, ktoré postihujú Zem. O globálnom otepľovaní a znečistení hovoria osobnosti, ktoré podnikli kroky v boji proti planetárnym hrozbám.

Mariana Enriquez: Svoj podiel noci niesť

Mariana Enriquez: Svoj podiel noci niesť Foto: Inaque
kniha svoj posiel noci niest Mariana Enriquez: Svoj podiel noci niesť

Otec a syn sa vydávajú na cestu v krajine, v ktorej vládne vojenská junta. Chlapec sa volá Gaspar a jeho otec je médium v tajnom Bratstve, ktoré hľadá večný život cez hrôzostrašné rituály. Otec chce syna pred Bratstvom ochrániť. Temné scény plné hrôzy sa prelínajú so skutočnými udalosťami v Argentíne. Domy so stenami, ktoré sa pohybujú; dvere, čo sú prechodmi do iných svetov, desivé rituály s ľudskými obeťami. V pozadí desaťtisíce obetí vojenskej diktatúry a represálie moci.

Maya Angelou: Viem, prečo vtáčik v klietke spieva

Maya Angelou: Viem, prečo vtáčik v klietke spieva Foto: Inaque
kniha viem preco vtacik v klietke spieva Maya Angelou: Viem, prečo vtáčik v klietke spieva

Kniha radostná i bolestná, tajomná a nezabudnuteľná ako samotné detstvo. Zachytáva túžby osamelých detí, brutálnosť bigotnosti, ale aj zázrak slov, ktoré môžu napraviť svet. „Tvoja stará mama hovorí, že veľa čítaš. Pri každej príležitosti. To je dobre, ale nestačí to. Slová znamenajú viac ako to, čo sa z nich dostáva na papier. Len ľudský hlas im vie vštepiť odtienky hlbšieho významu." Jazyk je spôsob, ktorým ľudia komunikujú so svojimi blížnymi, a jedine jazyk nás odlišuje od nižších živočíchov.

kniha Mafianske balady Čítajte viac Kniha týždňa: Mafiánske balady o nečakanom šťastí

Václav Smil: Ako naozaj funguje svet

Václav Smil: Ako naozaj funguje svet Foto: Premedia
kniha ako naozaj funguje svet Václav Smil: Ako naozaj funguje svet

Nikdy sme nemali na dosah ruky toľko informácií, a napriek tomu väčšina z nás nevie, ako svet skutočne funguje. Táto kniha vysvetľuje sedem najzákladnejších skutočností, ktorými sa riadi naše prežitie a prosperita. Ponúka vecný a kritický pohľad na témy, ako je výroba energie a potravín, cez náš materiálny svet a jeho globalizáciu až po riziká, naše životné prostredie a jeho budúcnosť. Viete, že za každú jednu paradajku zo supermarketu platíme piatimi lyžicami nafty?

Kjersti A. Skomsvold: Dieťa

Kjersti A. Skomsvold: Dieťa Foto: Premedia
kniha dieta.indd Kjersti A. Skomsvold: Dieťa

Príbeh lásky, v ktorom matka rozpráva svojmu novonarodenému dieťaťu o udalostiach, ktoré k nemu viedli. Sú to príbehy o dlhej chorobe, osamelosti a smútku. O strachu niekoho milovať, ale napriek tomu sa odvážiť to urobiť. Nórska spisovateľka debutovala knihou Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia.

kniha Pavol Rankov Klinika Čítajte viac Kniha týždňa: absurdná Klinika s panoptikom pochabých figúrok

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy