Kniha týždňa: Priateľky a neznáme

Jeden rok v živote dvoch odlišných žien, ktoré sa stali priateľkami. Delil ich vek študentky a zrelej ženy a odlišný spoločenský status, a predsa sa navzájom zblížili. Až kým do ich života nezasiahli lži, zrada a manipulácia. Román americkej autorky J. Courtney Sullivanovej odhaľuje témy nerovnosti, manipulácie aj odcudzenia v rodinných, priateľských aj partnerských vzťahoch dnešných dní.

21.10.2023 09:00
debata
J. Courtney Sullivan: Priateľky a neznáme Foto: Inaque
kniha priatelky a nezname J. Courtney Sullivan: Priateľky a neznáme

Dobré dievča, zlé dievča

Elisabeth a Sam, hlavné hrdinky príbehu, sú zaujímavé, no veľmi rozdielne ženy. Elisabeth je úspešná novinárka a spisovateľka, tridsiatnička, manželka a matka malého syna. S rodinou sa nedávno presťahovala z New Yorku do malého univerzitného mesta, kde začal pracovať jej manžel. Sam je mladá študentka v poslednom ročníku vysokej školy, rada maľuje, no má na krku študentskú pôžičku na školné a privyrába si na brigádach. Ich životy sa v ničom nepodobajú, a pretnú sa, keď Elisabeth prijme Sam ako pestúnku k svojmu synovi. Za rok sa toho mnoho udeje a aj my budeme svedkami kľúčových udalostí, ktoré napokon celkom zmenia životné nasmerovanie oboch žien.

kniha Mastny muz Čítajte viac Kniha týždňa: Kto je Mastný muž? Jedenásť poviedok, ktoré sa riadne kĺžu

Sam je spoľahlivá a láskavá dievčina, Elisabeth je jej priateľská zamestnávateľka, ktorá sa rada podelí o svoje životné skúsenosti. Elisabeth pre Sam stelesňuje to, čo by raz chcela sama v živote dosiahnuť. Elisabeth potrebuje Sam nielen k dieťaťu, ale aj ako inteligentnú a empatickú partnerku do debaty. Obe ženy sa zblížia, až sa medzi nimi vytvorí priateľské puto, navzájom sa zdôverujú so svojimi starosťami aj tajomstvami. Lenže to, čo ich k sebe pritiahlo, ich vie aj od seba odpudiť.

Nerez trio Dávame do pozornosti Vyhrajte lístky na koncert skupiny Neřež

Elisabeth má za sebou náročné obdobie umelého oplodnenia a svoje dieťa miluje, no zároveň už túži vrátiť sa k svojej práci. Cíti sa osamotená, najlepšia priateľka zostala v New Yorku, a tak hodiny brúsi na fóre, kde si mamičky dávajú navzájom rady. Chcela by, aby detstvo jej syna bolo šťastnejšie než to jej, s večne rozhádanými rodičmi, ľahostajnou matkou a záletným otcom. Všetko, čo dosiahla, dosiahla len vďaka sebe. Alebo je to inak?

Sam je to, čomu sa hovorí „dobré dievča“. Vnímavá, citlivá, vždy ochotná pomôcť. Taká je k svojim kamarátkam z internátu aj v práci. Rovnako ako s rozmaznanou bohatou spolužiačkou sa vie zblížiť s mladou hispánskou kuchárkou zo školskej jedálne. Zaľúbila sa do muža, ktorý je od nej o pár rokov starší, no rozumejú si. Alebo je to inak? Život ich obe prinúti pozrieť sa do zrkadla.

kniha princip anny kareninovej Čítajte viac Kniha týždňa: Princíp Anny Kareninovej

Bútľavý strom

Sullivanová nás v obsiahlom románe zoznámi aj s ďalšími postavami, ktoré výrazne ovplyvnia životy oboch žien. Predovšetkým je tu Elisabethin svokor George, ktorý so svojou taxislužbou skrachoval kvôli lacnejším odvozom cez aplikácie. Nie je jediný a začína si všímať stovky, tisícky iných podobných prípadov, keď človek dáva neúspech za vinu sebe, a pritom je chyba v samotnom nastavení spoločnosti.

Občania tejto krajiny by nemali hltať antidepresíva, ale vyjsť do ulíc

„Obyčajného človeka už nič neochráni. Kompetentní za nič nenesú zodpovednosť. Sme ponechaní sami na seba. Je to ako bútľavý strom. Na povrchu vyzerá naša krajina viac-menej ako vždy. Ale vnútri nič nie je. Nič ju nepodopiera,“ hovorí. Zbiera novinové výstrižky a sleduje prípady, keď drobní obchodníci krachujú kvôli veľkým spoločnostiam, keď ľudia nemajú na zaplatenie zdravotnej starostlivosti, učitelia nemôžu uživiť svoje rodiny a mladí sa za štúdium zadlžia na celý život. „Občania tejto krajiny by nemali hltať antidepresíva, ale vyjsť do ulíc,“ burcuje, no Elisabeth ani jeho syn Andrew tieto postoje nezdieľajú.

kniha to co mas okolo krku Čítajte viac Kniha týždňa: To, čo máš okolo krku

Zaujmú však pestúnku Sam, ktorej rodina má tiež len obmedzené finančné zdroje. Medzi kuchárkami v školskej jedálni, kde tiež brigáduje, si uvedomí, že tieto ženy žijú v ešte horšom svete a ich možnosti na lepší život sú aj oproti tým jej len celkom nepatrné. Zato Elisabeth, ktorá hrdo odmieta otcove peniaze, mala vždy pod sebou záchrannú sieť.

kniha Storocie Čítajte viac Kniha týždňa: Storočie. Sto rokov v jednom dome, sto rokov túžby po lepšom živote

Obe hrdinky sa zamotávajú do svojich rodinných a iných starostí a väčších či menších lží, ktoré nahovárajú samy sebe aj iným. Delí ich iba vek, skúsenosti a sociálny status alebo aj niečo iné? Môže byť medzi takými odlišnými ženami skutočné priateľstvo? Čo sa stane, ak nie sme schopní úprimnosti? Ak neodoláme a rozhodneme za iného, hoci v dobrom úmysle? Z priateliek sa ľahko môžu stať cudzie a neznáme. No jedna druhú ovplyvnia natoľko, že to výrazne zmení ich životnú dráhu. Sullivanová vo svojom hlbokom a napínavom románe odhaľuje skryté tváre sveta, v ktorom je len málo miesta pre úprimnosť.

kniha stratena velryba Čítajte viac Kniha týždňa: Stratená veľryba je príbeh hlboký ako oceán

Vyhrajte lístky na koncert skupiny Neřež

Nerez trio
Neřež trio v zložení (zľava) Vít Sázavský, Robert Fischmann a Zdeněk Vřešťál.

Odpovedzte správne na súťažnú otázku a piati z vás vyhrajú lístky pre dve osoby na koncert, ktorý sa uskutoční 26. 10. v Bratislave.

Súťažiť môžete do pondelka 23. 10. do polnoci.

Výhercovia

Andrea V. - Bratislava Kamila K. - Bratislava Markéta P. - Bratislava Roman M. - Bratislava Zuzana C. - Bratislava

OUR MEDIA SR a. s., Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava, IČO: 51267055, spracováva Vami vyššie poskytnuté osobné údaje za účelom usporiadania a vyhodnotenia súťaže, na základe § 13 odst. 1 písm. a) zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vaše osobné údaje budú vymazané najneskôr po vyhodnotení hlasovania a vyhlásení výhercov súťaže, pokiaľ neexistujú iné zákonné lehoty na uchovávanie údajov. Usporiadateľ môže poskytnúť osobné údaje spoluorganizátorom alebo sponzorom súťaže/hry. Prenos zverejnených osobných údajov výhercov je v rámci internetového pokrytia možný do všetkých krajín.

Máte právo Vami daný súhlas odvolať a Vaše údaje budú bezodkladne vymazané. Ďalšia účasť na hlasovaní a v súťaži v tomto prípade nie je možná. Odvolať súhlas môžete e-mailom na adresu zodpovednej osoby Peter Šonkol, alebo listom adresovaným usporiadateľovi. Máte právo požadovať prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania a namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj právo na prenosnosť osobných údajov a právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 Zákona č. 18/2018 Z. z.

Účastník hry berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webovej stránke www.pravda.sk V prípade sporu rozhoduje o nárokoch na výhru s konečnou platnosťou usporiadateľ. Vymáhanie výhry či účasti v súťaži/hre súdnou cestou je vylúčené.

Podmienkou účasti v súťaži/hre je vyplnený a odoslaný formulár a správne zodpovedanie všetkých otázok a uvedenie kontaktu: Meno a priezvisko, mesto - obec, e-mail alebo telefón. Každý sa na súťaži môže zúčastniť len raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy