Tohtoročné NAJ zo sveta kultúry: čo rok priniesol a čo vzal

Rok 2022 bol bohatý aj na udalosti v kultúre - niektoré milé a priaznivé, iné smutné či šokujúce. Po dlhom čase otvorili vynovenú Národnú galériu, no Národné divadlo prišlo o svojho riaditeľa. V Bratislave zbúrali Istropolis, zato nám však Sting zahral ako za mlada. Zatiaľ čo my sme spomínali na Mira Žbirku a lúčili sa s Máriou Kráľovičovou, vo svetových galériách vyčíňali ekologickí aktivisti a ani Avatarova Cesta vody veľa vody nenamútila. Obzrime sa spolu za odchádzajúcim rokom, čo priniesol a čo vzal.

31.12.2022 06:00
debata

Najväčší škandál roka – odvolanie riaditeľa SND

O nezvyčajnú drámu s nádychom tragédie sa v októbri postaralo Slovenské národné divadlo. Po tom, čo sa jeho generálny riaditeľ Matej Drlička na konferencii v Budapešti preriekol, že politici „nanešťastie, ešte stále dýchajú“, uznal, že pochybil, a ministerke kultúry Natálii Milanovej ponúkol demisiu. Keď ju však prijala, začal hovoriť, že ho štát šikanuje a za všetko môžu operní sólisti, z ktorých predtým polovicu vyhodil. Zatiaľ čo sa herci činohry pridali na jeho stranu a ministerku vyzvali, aby demisiu neprijala, členovia opery žiadali jeho odchod. Milanová názor nezmenila a Drlička v divadle skončil. Keď však rezort začal hľadať nového šéfa SND, rozhodol sa znova kandidovať. Stal sa tak autorom, režisérom i hlavným hrdinom vlastnej tragikomédie.

Opera Čert a Káča, Katarína Flórová, Jitka Sapara Fischerová Čítajte viac Bolo sólistov SND naozaj priveľa alebo Drlička zavádzal?

Najväčšia výhra roka – otvorenie zrekonštruovanej SNG

Nádvorie SNG so sochou od Júliusa Jakobyho bude... Foto: Pravda, PILC LUBOS
SNG prehliadka rekonštrukcia Nádvorie SNG so sochou od Júliusa Jakobyho bude prístupné verejnosti.
V decembri sme po rekonštrukcii vstúpili do Slovenskej národnej galérie a pripomenuli si históriu budovy. Zasa sa premieľal aj pojem Vodné kasárne, ktoré sú barokovým základom budovy (postavené v rokoch 1759 – 1763). Kedysi vznikli ako rezidencia pre uhorskú armádu, lebo jej hodnostári bývali v prešporských domácnostiach mešťanov. Dospievajúcim dcérkam sa to asi páčilo, ale vraj to bolo náročné. Tak vznikli na vysušených dunajských ramenách kasárne do štvorca, z ktorých neskôr bol aj zábavný podnik a v roku 1950 ich začali adaptovať na galériu. Autormi rekonštrukcie sú architekti Martin Kusý a Pavol Paňák.
Autorom diela Duška je umelec Robert Bielik....
Návštevníci si už obľúbili balóny Stanislava...
+14Citlivá rekonštrukcia odhalila aj kamennú stenu...

Najväčšia prehra roka – zbúranie Istropolisu

Istropolis, búranie Foto: Martin Martiš, Pravda
Istropolis, búranie Istropolis, búranie

Dom ROH, Dom odborov či Istropolis. To boli mená budovy, ktorú v Bratislave dokončili v roku 1981 podľa projektu troch popredných architektov. V poslednom čase chátrala a jej nový majiteľ sa ju rozhodol zrovnať so zemou. Nepomohli protesty ani petícia. Do bývalého kongresového a kultúrneho centra sa v januári zahryzli bagre. Hlavné mesto prišlo o ďalšiu významnú stavbu, architekti dokonca hovoria o „kultúrnom zločine“. Developeri – Bratislavčania 1:0? Žiaľ, ak uvážime, že podobne už zmizli PKO, Gumonka, Kablovka, Tabačka, Danubius Elektrik a z ďalších pamätihodností zostali len torzá, tak je nelichotivé skóre možno aj 10:0.

Búranie Istropolisu ide do finále

POzrite si snímky z búrania Istropolicu

Fotogaléria
Pokračujúce asanačné práce bývalého Domu...
Pokračujúce asanačné práce bývalého Domu...
+4Pokračujúce asanačné práce bývalého Domu...

Najpreceňovanejší film – Avatar: Cesty vody

Neytiri and Jake Sully vo filme Avatar: Cesta... Foto: 20th Century Studios
Avatar: Cesta vody Neytiri and Jake Sully vo filme Avatar: Cesta vody.

Tento rok priniesol niekoľko zaujímavých filmových noviniek, zrejme najväčšiu pozornosť vzbudilo pokračovanie snímky Avatar Jamesa Camerona. Dodnes je záhadou, prečo je práve táto snímka najúspešnejším filmom v histórii – čo sa týka technologickej stránky, ide o unikát, príbeh je však prinajlepšom priemerný – a to v prípade oboch filmov. A buďme úprimní – stretli ste už niekoho, kto by povedal, že Avatar je jeho najobľúbenejším filmom? Ide o snímku, ktorú si raz pozriete a stačí. Dvojnásobne to platí o pokračovaní Avatar: Cesta vody, ktoré trvá vyše troch hodín a okrem vizuálnej pestrosti ponúka ľahko zabudnuteľný a úsmevne sentimentálny príbeh. Rok 2022 ponúkol množstvo naozaj kvalitných filmov, ktoré nového Avatara prekonali vo všetkých smeroch.

Režisér James Cameron na natáčaní Avatara 2.
Režisér James Cameron na natáčaní Avatara 2.
+33Jake Sully and Neytiri vo filme Avatar: Cesta...

Najšokujúcejšie protesty – ekologickí aktivisti

Environmentálni aktivisti zo zoskupenia Just... Foto: TASR/AP, Just Stop Oil
Británia aktivisti galéria van Gogh obraz protest Environmentálni aktivisti zo zoskupenia Just Stop Oil hodili plechovky s rajčinovou polievkou na zrejme najslávnejší obraz maliara Vincenta van Gogha s názvom Slnečnice, ktorý je vystavený v britskej Národnej galérii v centre Londýna v piatok 14. októbra 2022. Rajčinová polievka znečistila sklenený ochranný povrch obrazu a časti zlatého rámu, spresňuje DPA. Bezpečnostná služba vzápätí eskortovala návštevníkov z miestnosti 43, kde sa obraz nachádza.

Tvrdia, že bojujú za životné prostredie, proti klimatickým zmenám. Vo viacerých štátoch západnej Európy sa rozmohli kontroverzné protesty ekologických (klimatických) aktivistov. Prilepovali sa na rámy obrazov v galériách, vylievali na ne polievky, oblievali farbami sochy alebo sypali múku na umelecké diela. Hoci nenarobili veľa škody, verejnosť si nezískali. Väčšina ľudí ich činy odsudzuje ako vandalizmus.

Aj tieto diela boli terčom aktivistov

Pozrite si snímky z útokov ekologických aktivistov v galériách

Fotogaléria
Picassov kontroverzný obraz Masaker v Kórei -...
Socha Laokóna vo Vatikánskych múzeách - Aj k...
+5Socha Malej morskej víly v Kodani je tiež...

Najsmutnejší koniec kariéry – Bruce Willis

Herec Bruce Willis už s kariérou skončil. Foto: SHUTTERSTOCK
Bruce Willis Herec Bruce Willis už s kariérou skončil.

Na jar obletela svet smutná správa – rodina herca Brucea Willisa oznámila, že ukončil kariéru. Dôvodom je afázia, ochorenie, ktoré ovplyvňuje jeho schopnosť hovoriť a porozumieť reči. Vzniká v dôsledku poškodenia mozgu, napríklad po mozgovej cievnej príhode, úraze hlavy či nádorovom ochorení. Prejavuje sa rôzne, od ľahkých porúch vybavovania si slov až po úplnú stratu reči a jej porozumenia. Willis stvárnil počas vyše 40-ročnej kariéry desiatky postáv. Jeho najznámejšími filmami sú Smrtonosná pasca, Pulp Fiction, Vyvolený, Šiesty zmysel, Sin City, Náhradníci či Expendables.

Filmy Brucea Willisa

Pripomeňte si filmové postavy slávneho herca

Fotogaléria
Herec Haley Joel Osment a Bruce Willis vo filme...
Rok 1988: Herec Bruce Willis na snímke z filmu...
+5Rok 2005: Herec Bruce Willis na zábere z filmu...

Neúspech roka – Zrušenie Trojky

Trojku si diváci RTVS znova naladia od 10. júna. Foto: RTVS
trojka, Trojku si diváci RTVS znova naladia od 10. júna.

Volala sa Trojka a žila tri roky. Aj tak by sa mohol nazvať príbeh tretieho televízneho kanála RTVS. Keď ho v decembri 2019 obnovili, vysielal najmä tvorbu z televízneho archívu. Pri sledovaní starých filmov, seriálov a relácií pookrialo srdce nejedného pamätníka, no vo svete, kde rozhoduje podiel na trhu, to nestačilo. Veľké náklady, nízka sledovanosť. 30. novembra Trojku vypli. Podobný osud teraz čaká i český kanál ČT3 s rovnakým zameraním.

Najšokujúcejšie úmrtia – Anne Hecheová, Charlbi Deanová a tWitch

Herečka  Anne Heche  v roku 2021. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Anne Heche Crash Herečka Anne Heche v roku 2021.

V tomto roku nás opustilo množstvo významných osobností kultúrneho života. Niektoré úmrtia však šokovali viac ako iné. V auguste mala herečka Anne Hecheová vážnu autonehodu, počas ktorej narazila s autom do garáže a neskôr do domu. Došlo k požiaru, Hecheová utrpela ťažké popáleniny. Polícia zistila, že počas incidentu mala v krvi omamné látky. Bola v kóme a neskôr jej rodina oznámila, že vinou závažného poškodenia mozgu zrejme neprežije. Týždeň po autonehode ju odpojili od prístrojov.

Herečka Charlbi Dean na podujatí v Cannes. Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
France Cannes 2022 Triangle of Sadness Photo Call Herečka Charlbi Dean na podujatí v Cannes.

Ďalším smutným príkladom je úmrtie len 32-ročnej herečky Charlbi Deanovej, ktorá si zahrala hlavnú úlohu v snímke Trojuholník smútku. Zomrela na bakteriálnu skepsu spôsobenú infekciou.

Dídžej Stephen "tWitch" Boss... Foto: SITA/AP, Christopher Smith
Stephen "tWitch" Boss Dídžej Stephen "tWitch" Boss v roku 2022.

Ku koncu roka prekvapila svet smrť obľúbenej postavy americkej televíznej obrazovky. Tanečník tWitch, ktorý bol súčasťou talkshow Ellen DeGeneresovej, spáchal samovraždu. Mal len 40 rokov.

Najlepší koncert roka – Sting v Bratislave

Sting v Bratislave, 30. 10. 2022 Foto: Robert Hüttner, Pravda
koncert Sting Sting v Bratislave, 30. 10. 2022

Britský spevák a skladateľ Sting má už 71 rokov, ale na jeho vitalite a charizme to nevidno. Slovenských fanúšikov o tom opäť presvedčil v októbri na veľkolepom koncerte v Bratislave. Hral ako za mlada a publiku predstavil i syna Joea Sumnera.

koncert Sting Čítajte viac Sting musí byť Kyborg. V Bratislave nesklamal a predstavil aj syna

Najbrutálnejší seriál – Dahmer

Evan Peters ako sériový vrah Jeffrey Dahmer. Foto: Netflix
Jeffrey Dahmer Evan Peters ako sériový vrah Jeffrey Dahmer.

Režisér Ryan Murphy priviedol k životu jedného z najbrutálnejších sériových vrahov v histórii – Jeffreyho Dahmera. Stvárnil ho herec Evan Peters. Seriál detailne približuje Dahmerov život, prvé očarenie zvieracími vnútornosťami aj jeho vyrovnávanie sa s homosexualitou. Tvorcovia sa nebáli ukázať to najhoršie – kruté vraždy, kanibalizmus či pedofíliu. V seriáli je však výrazný najmä sociálny a psychologický rozmer. Napriek tomu, že sa zdá, že ide o uzavretý príbeh, tvorcovia plánujú ďalšie série, ktoré by sa mali zameriavať na životy príbuzných Dahmerových obetí.

Najdojímavejší moment roka – koncert pre Mira Žbirku

Na koncerte Tribute to Miro Žbirka70 zaspieval... Foto: Pravda, Ivan Majerský
David Žbirka, Marika Gombitová, Na koncerte Tribute to Miro Žbirka70 zaspieval Mekyho syn David Žbirka spolu s Marikou Gombitovou pieseň Nespáľme to krásne v nás.
Video
Mekyho syn a Marika v duette
Koncert venovaný nedožitej sedemdesiatke legendárneho speváka, skladateľa a hudobníka Mira Žbirku v jeho rodnej Bratislave bol oslavou Mekyho hudby a nezameniteľnej osobnosti. Na Žbirku si prišli zaspomínať mnohé slovenské aj české hviezdy a z pódia zazneli nezabudnuteľné hity. Najsilnejším zážitkom bolo však dojímavé dueto Mekyho syna Davida s Marikou Gombitovou. Keď spolu zaspievali pieseň Nespáľme to krásne v nás, divákom až prebehol mráz po chrbte. Miro Žbirka bol veľkou osobnosťou slovenskej popkultúry, jeho kariéra trvala viac ako 50 rokov a skončila sa nečakane v novembri minulého roka. Jeho hudba aj jeho odkaz žijú ďalej: nespáľme to krásne v nás.
Tribute to Miro Žbirka 70

Pozrite si snímky z koncertu venovaných nedožitej sedemdesiatke Mira Žbirku

Fotogaléria
Na koncerte k Mekyho nedožitej sedemdesiatke...
Na koncerte Tribute to Miro Žbirka nechýbal ani...
+17Katka Knechtová s Mekym Žbirkom naspievala...
Žbirka  premiéra filmu Fair Play Čítajte viac Nemoderný chalan Miro Žbirka by mal dnes 70. Pozrite si posledné video Mira Žbirku pre Pravdu

Najdlhšie aktívna herečka – Mária Kráľovičová

Mária Kráľovičová ako Tereza Klinová v hre S... Foto: Archív SND / Filip Jančo
kralovicova Mária Kráľovičová ako Tereza Klinová v hre S mamou v roku 2007.

Koncom roka zomrela v 95 rokoch herečka Mária Kráľovičová, ktorú všetci volali Marína. To meno jej dal básnik a literát Štefan Krčméry. Bola od neho oveľa mladšia, Krčméry bol veľmi vážny intelektuál, národovec, matičiar, ale mladučká herečka vtedy vraj očarila všetkých mužov, aj tých najcudnejších. Krčméry náklonnosť prejavil aspoň tým, že si ju pomenoval. Kráľovičová od 1. januára 1948 hrala v SND nepretržite rekordných 74 rokov – oficiálne skončila až 1. januára 2022. Želala si zomrieť počas predstavenia na scéne, čo sa jej nesplnilo. Zato sa však stala prvou emeritnou členkou SND.

Nezabudnuteľné divadelné úlohy Maríny Kráľovičovej

Pozrite si obľúbenú herečku v jej divadelných úlohách

Fotogaléria
Kráľovičová ako Marína a Jozef Šimonovič ako...
S Viliamom Záborským v shakespearovke Veselé...
+28Mária Kráľovičová v Legende o láske v roku 1955.
Mária Kráľovičová Čítajte viac Zomrela Marína. Mama ju kvôli divadlu vyšvácala čepcom

Najvyšinutejší hudobník – Kanye West

Raper a dizajnér Kanye West. Foto: RTVS
Kanye West Raper a dizajnér Kanye West.

Nie je ničím výnimočným, že Kanye West, používajúci meno Ye, vyvoláva škandály. Tento rok však prekonal všetky doterajšie bláznovstvá. Najprv sa rozkmotril so značkou Adidas, následne s ním spoluprácu ukončili aj značky Balenciaga, Gap či jeho vlastná talentová agentúra. A čo k tomu viedlo? Jednak jeho chaotické a neprofesionálne správanie (zástupcom firmy Adidas na stretnutí ukazoval pornografiu), ale aj jeho antisemitizmus. O Židoch šíril rôzne dezinformácie a konšpiračné teórie, a otvorene priznal, že obdivuje Hitlera. Jeho povesť prekážala dokonca aj bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, ktorý sa s ním nedávno stretol na večeri. Keď sa za vás musí hanbiť už aj Trump, je to s vami naozaj zlé.

Najvirálnejšia seriálová scéna – Wednesdayin tanec

Jenna Ortegová ako Wednesday v najnovšom... Foto: Netflix
wednesday, jenna ortega, Jenna Ortegová ako Wednesday v najnovšom seriáli od Netflixu.

Internet tento rok žil niekoľkými virálnymi momentmi, príkladom je pieseň Running Up That Hill od Kate Bushovej, ktorá získala vďaka seriálu Stranger Things obrovskú popularitu. Ku koncu roka pamätnú scénu ponúkla Jenna Ortegová v úlohe Wednesday Addamsovej. V jednej z epizód predviedla jedinečný tanec, ktorého choreografiu sama vymyslela. Inšpirovala sa pohybmi gotikov z 80. rokov, ale aj speváčkou Siouxsie Sioux či pôvodným seriálom zo 60. rokov. V čase natáčania tanca bola chorá, na výsledku to však vôbec nie je vidieť.

wednesday, jenna ortega, Čítajte viac Recenzia seriálového hitu: Wednesday Addamsová uprostred tínedžerskej drámy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #rok 2022 #udalosti