Kto nás ešte opustil v roku 2022? Známy český sexuológ, futbalová hviezda i spoluzakladateľ Depeche Mode

Pozrite si prehľad významných osobností, ktoré nás tento rok opustili.

31.12.2022 07:00
debata

Šinzó Abe (67)

Japonský politik. Bol premiérom v rokoch 2006 až 2007 a 2012 až 2020, keď bol zároveň aj predsedom Liberálno-demokratickej strany. Bol najdlhšie pôsobiacim predsedom vlády v histórii Japonska.

Madeleine Albrightová (84)

Americká diplomatka, ktorá sa narodila v Prahe. Bola prvou ženou na poste ministerky zahraničných vecí v USA. Zohrala významnú úlohu pri rozširovaní NATO o krajiny východného bloku.

Teresa Berganzová (89)

Španielska operná speváčka. Špecializovala sa na hudobné diela Rossiniho a Mozarta. Stvárnila hlavnú úlohu v opere Carmen. Koncertovala v USA, Viedni, Miláne, Paríži či Londýne.

Marilyn Bergmanová (93)

Americká textárka. Spolu s manželom Alanom Bergmanom tvorili skladateľské duo, ktoré skomponovalo piesne do mnohých filmov, seriálov a inscenácií. Sú držiteľmi troch Oscarov, troch Emmy a jednej Grammy.

Ricardo Bofill (82)

Španielsky architekt a urbanista katalánskeho pôvodu. V roku 1963 založil ateliér Taller de Arquitectura, ktorý sídli v bývalej cementárni. Zaoberal sa mestským plánovaním pre Paríž, Luxemburg či Prahu.

Peter Bogdanovich (82)

Americký režisér, kritik a herec. Patril medzi autorov americkej novej vlny z obdobia od konca 60. do začiatku 80. rokov. Preslávil sa najmä snímkou Posledné filmové predstavenie, za ktorú získal dvoch Oscarov.

Michel Bouquet (96)

Francúzsky herec. V rokoch 1947 až 2020 účinkoval vo vyše 100 filmoch. Je držiteľom Európskeho filmového ocenenia za najlepší mužský herecký výkon. Získal tiež ceny César a Moliére.

Stephen tWitch Boss (40)

Americký dídžej, tanečník, herec a producent. Preslávil sa najmä vystupovaním v talkshow známej moderátorky a komičky Ellen DeGeneresovej.

Titus Buberník (88)

Slovenský futbalista a doktor práv. V roku 1962 získal na majstrovstvách sveta s československým tímom striebornú medailu. Ako prvý slovenský hráč sa umiestnil v prestížnej ankete Zlatá lopta.

James Caan (82)

Americký herec. Zahral si v snímkach Krstný otec, Misery nechce zomrieť, Funny Lady, Vianočný škriatok či Mesto duchov. Počas svojej kariéry bol nominovaný na Emmy, Zlatý glóbus aj Oscara.

Nino Cerruti (91)

Taliansky módny návrhár a podnikateľ. V roku 1967 založil v Paríži vlastný módny dom Cerruti. Jeho oblečenie nosili hviezdy ako Michael Douglas, Jack Nicholson či Julia Robertsová.

Coolio

Americký raper, producent a herec. Preslávil sa najmä piesňou Gangsta’s Paradise, za ktorú získal ocenenie Grammy. Ide o prvý rapový singel, z ktorého sa predalo vyše milióna kópií. Coolio účinkoval vo filmoch ako Parfém či Daredevil.

https://www.youtube.com/watch?v=fPO76Jlnz6c

Robbie Coltrane (72)

Škótsky herec. Preslávil sa najmä úlohou Hagrida vo filmoch o Harrym Potterovi. Okrem toho účinkoval v snímkach ako Jeden svet nestačí, Van Helsing, Veľké nádeje či Rebelka.

Ivan Čarnogurský (89)

Slovenský politik. Bol spoluzakladateľom Kresťanskodemo­kratického hnutia a bratom expremiéra Jána Čarnogurského. Po nežnej revolúcii bol poslancom Slovenskej národnej rady.

Kveta Dašková (86)

Slovenská spisovateľka a riaditeľka vydavateľstva Q111. Do roku 1989 pracovala ako redaktorka a autorka vydavateľstva Mladé letá, potom vo vydavateľstve Archa. Debutovala knižkou Slnko v konzerve.

Betty Davisová (77)

Americká speváčka, textárka a modelka. Davisová bola všeobecne považovaná za „krstnú matku funku“. Jej kariéra bola krátka, napriek tomu však ovplyvnila umelcov, akými sú Madonna či Prince.

Charlbi Deanová (32)

Juhoafrická herečka a modelka. Vo filme Trojuholník smútku stvárnila jednu z hlavných postáv. Okrem toho si zahrala aj v seriáli Black Lightning či v snímkach Rallye smrti 3 a An Interview with God.

Juraj Dolinský (63)

Slovenský profesor, dekan Teologickej fakulty Trnavskej univerzity. V roku 2011 ho prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič vymenoval za profesora v odbore katolícka teológia.

Pavol Dubček (73)

Slovenský lekár a politik, syn politika Alexandra Dubčeka. V roku 2014 bol v komunálnych voľbách zvolený za poslanca v bratislavskej časti Nové Mesto. V roku 2019 kandidoval do Európskeho parlamentu.

Andy Fletcher (60)

Britský hudobník a DJ. Spoluzakladateľ skupiny Depeche Mode, v ktorej hral na basu a na klávesy. V roku 2020 bol spolu s kapelou uvedený do Rockenrollovej siene slávy.

Depeche Mode - Personal Jesus

Louise Fletcherová (88)

Americká herečka. Preslávila sa najmä vďaka úlohe sestry Mildred Ratchedovej v oscarovej snímke Miloša Formana s názvom Prelet na kukučím hniezdom. Za stvárnenie tejto roly získala Oscara.

Jean-Luc Godard (91)

Francúzsky režisér a filmový teoretik. Bol jedným z najvýznamnejších predstaviteľov francúzskej novej vlny. Medzi jeho najznámejšie snímky patria Na konci s dychom, Žena je žena či Mužský rod, ženský rod.

Taylor Hawkins (50)

Americký bubeník. Bol členom kapely Foo Fighters, s ktorou nahral osem albumov. Hrával aj s Alanis Morissettovou, Coattail Riders či The Birds of Satan. Venoval sa tiež skladaniu piesní a spievaniu.

Anne Hecheová (53)

Americká herečka. V roku 1991 získala Emmy ako výnimočná mladá herečka v dramatickom seriáli. Hrala v snímkach ako Viem, čo ste robili minulé leto, Psycho, 6 dní, 7 nocí, Superman: Súdny deň či Pomstiteľ.

Ivan Hudec (74)

Slovenský spisovateľ, lekár a dramatik. V rokoch 1994 až 1998 bol ministrom kultúry SR za HZDS. V roku 1998 sa stal laureátom vyznamenania Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.

William Hurt (71)

Americký herec. V roku 1986 získal Oscara za herecký výkon vo filme Bozk pavúčej ženy. Na Oscara bol nominovaný trikrát – za úlohy vo filmoch Bohom zabudnuté deti, Vysielame správy a Dejiny násilia.

Pripravené v spolupráci s Mall.tv

VIDEO MALL.TV: Úmrtia svetových osobností v roku 2022

Bengt Johansson (79)

Švédsky hádzanársky tréner. V rokoch 1988 až 2004 viedol švédsku reprezentáciu mužov, ktorá dvakrát získala titul majstrov sveta a štyrikrát titul majstrov Európy. Získali tiež tri olympijské striebra.

Naomi Juddová (76)

Americká country speváčka. S dcérou Wynonnou tvorila hudobné duo The Judds, ktoré získalo päť ocenení Grammy. Juddová zomrela deň predtým, ako mali byť The Judds uvedené do Siene slávy country hudby.

Slavo Kalný (93)

Slovenský publicista a spisovateľ. Bol jedným z prvých štyroch absolventov žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Bol reportérom a neskôr aj šéfredaktorom denníka Smena. Bol autorom mnohých reportáží a literatúry faktu.

Dalimil Klapka (89)

Český herec. Preslávil sa najmä dabingom – jeho hlas bolo možné počuť v animovanom seriáli Simpsonovci či v kriminálnom seriáli Columbo. Pôsobil v niekoľkých divadlách.

Dušan Klein (82)

Český režisér a scenárista. Medzi jeho najznámejšie filmy patrí séria o básnikoch. Režíroval aj niekoľko seriálov, napríklad Hříchy pro pátera Knoxe, Manželská tonutí či Ulice.

Leonid Kravčuk (88)

Ukrajinský politik a prvý prezident nezávislej Ukrajiny. S ruským prezidentom Borisom Jeľcinom a najvyšším predstaviteľom Bieloruska Stanislavom Šuškevičom podpísal vyhlásenie o rozpade Sovietskeho zväzu a vzniku Spoločenstva nezávislých štátov.

Stanislav Kropilák (67)

Slovenský basketbalista. V roku 1982 hral za výber Európy proti USA, za ktoré nastúpil aj hviezdny Michael Jordan. V roku 2021 ho uviedli do Siene slávy Medzinárodnej basketbalovej federácie.

Michael Lang (77)

Americký koncertný promotér a producent. V roku 1969 spolu s Artiem Kornfeldom, Johnom Robertsom a Joelom Rosenmanom Michael Lang zorganizoval festival Woodstock, označovaný tiež ako „tri dni mieru a hudby“.

Angela Lansburyová (96)

Britsko-americká herečka. Známa bola najmä vďaka úlohe Jessicy Fletcherovej v seriáli To je vražda, napísala. Bola držiteľkou šiestich Zlatých glóbusov a Oscara za celoživotné dielo.

Milan Leščák (81)

Slovenský etnológ a folklorista. Venoval sa teórii a dejinám folkloristiky a štúdiu súčasných procesov vo folklóre. V rokoch 1988 až 1992 viedol Národopisný ústav SAV. Bol tiež vedúcim Katedry etnológie FiF UK v Bratislave.

Ray Liotta (67)

Americký herec a producent. Účinkoval napríklad vo filmoch Mafiáni, Hannibal, Identita či Manželská história. Je držiteľom ocenenia Emmy a bol nominovaný na Zlatý glóbus a Screen Actors Guild Award.

Meat Loaf (74)

Americký herec a spevák. Z jeho albumu Bat Out Of Hell sa predalo viac ako 40 miliónov kópií. Je držiteľom Grammy za Najlepšie rockové vokálne sólo. Najviac sa zviditeľnil hitom I'd Do Anything for Love.

Meat Loaf - I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)

Ivan Matušík (91)

Slovenský architekt. Navrhol napríklad stavby ako obchodný dom Prior, hotel Kyjev či Novú Tržnicu na trnavskom mýte. Je držiteľom Ceny Dušana Jurkoviča, Ceny Emila Belluša, Krištáľového krídla a Radu Ľudovíta Štúra II. triedy.

Charles McGee (102)

Americký armádny pilot. Bojoval v troch vojnách a celkovo absolvoval 409 bojových misií. Bol jedným z prvých afroamerických armádnych pilotov v Spojených štátoch. Vo veku 100 rokov bol čestne povýšený na brigádneho generála.

Pavol Mešťan (75)

Slovenský spoluzakladateľ Múzea židovskej kultúry a jeho dlhoročný riaditeľ. Bol iniciátorom vybudovania Múzea holokaustu v Seredi. Od roku 2013 bol členom Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

Ladislav Miškovič (80)

Slovenský spevák a režisér. Sólista spevohry Divadla Nová scéna, kde pôsobil od roku 1966. Stvárnil desiatky titulných rolí v operetnom a muzikálovom žánri. Bol členom Rozhlasového kabaretu.

Meda Mládková (102)

Česká zberateľka umenia. Bola zakladateľkou Nadácie Jana a Medy Mládkovcov a tiež Múzea Kampa. Od roku 1948 žila v exile, do Československa sa vrátila až po nežnej revolúcii. V roku 1952 založila v Ženeve vydavateľstvo Edition Sokolová.

Moses J. Moseley (31)

Americký herec a model. Účinkoval v seriáli Živí mŕtvi, kde stvárnil domáceho zombie Mikea. Okrem toho si zahral aj v seriáloch Queen of The South, Watchmen a vo filme Volumes of Blood: Horror Stories.

Jelena Mozgová (52)

Ruská basketbalistka. Hrala za tím MBK Ružomberok. Dostala sa do All Star tímu Final Four Európskeho pohára majstrov 1996. Neskôr bola asistentkou trénerky Natálie Hejkovej a v roku 2003 doviedla Ružomberok k 14. titulu.

Josef Náhlovský (72)

Český herec a komik. Tvoril komickú dvojicu s Josefom Mladým a spolupracoval aj s Karlom Šípom. Je autorom humoristickej teórie o fiktívnom národe starých Krušnohorcov, ktorú spracoval do knihy Krušnohorská kronika.

Pripravené v spolupráci s Mall.tv

VIDEO MALL.TV: Úmrtia slovenských a českých osobností v roku 2022

Nichelle Nicholsová (89)

Americká herečka a speváčka. Najviac sa preslávila úlohou Nyoty Uhury v sci-fi seriáli Star Trek. Účinkovala tiež v snímkach ako Tajomný les, Snežné psy či Biela Orchidea. Vydala dva albumy.

Hermann Nitsch (83)

Rakúsky výtvarník. Bol spoluzakladateľom hnutia Wiener Aktionismus združujúceho umelcov, ktorí sa venujú performatívnemu umeniu a netradičným spôsobom tvorby. Vo svojich dielach sa zaoberal náboženskými témami.

Pelé (82)

Brazílsky futbalista. Mnohými bol považovaný za najlepšieho futbalistu všetkých čias. Brazíliu doviedol k titulom majstra sveta v rokoch 1958, 1962 a 1970. Je historicky najlepším strelcom svojej vlasti.

Pelé, Brazília Čítajte viac Pelého učili futbalisti ČSSR hrať karty. A pozerali na neho s otvorenými ústami

Libor Pešek (89)

Český dirigent. Krátko Založil súbory Komorní harmonie a Sebastian orchestr. V rokoch 1986 až 1997 pôsobil ako umelecký riaditeľ a šéfdirigent liverpoolskeho kráľovského orchestra. V roku 2007 sa stal hlavným dirigentom Českého národného symfonického orchestra.

Wolfgang Petersen (81)

Nemecký režisér. Jeho film Ponorka získal šesť nominácií na Oscara. Okrem toho zožal úspech aj so snímkami Nekonečný príbeh, Air Force One či Trója. Pôvodne mal režírovať aj film Harry Potter a Kameň mudrcov.

Sidney Poitier (94)

Bahamsko-americký herec a režisér. Preslávil sa hlavnými úlohami vo filmoch Džungľa pred tabuľou, Pánovi učiteľovi s láskou či Hádaj, kto príde na večeru. Stal sa prvým černochom, ktorý získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon.

Valerij Poljakov (80)

Ruský kozmonaut. Do kozmu sa dostal dvakrát, počas svojej misie v rokoch 1994 a 1995 tam strávil nepretržite 437 dní, čím vytvoril doposiaľ neprekonaný rekord. Na obežnej dráhe Zeme strávil celkom 678 dní.

Radko Pytlík (93)

Český literárny historik, spisovateľ a editor. Venoval sa najmä životnej tvorbe Jaroslava Haška a jeho Osudom dobrého vojaka Švejka. Od roku 1951 publikoval články v rôznych periodikách. Bol otcom speváka a herca Vojtěcha Dyka.

Ivan Reitman (75)

Kanadský režisér, producent a scenárista. Narodil sa v Komárne. V roku 1998 založil filmovú produkčnú spoločnosť The Montecito Picture Company. Režíroval snímky ako Krotitelia duchov, Dvojčatá či Veľký draft.

Régine (92)

Francúzska speváčka a herečka belgického pôvodu. V 50. rokoch 20. storočia otvorila v Paríži svoj prvý klub, v ktorom hracie automaty nahradila gramofónmi a diskdžokejmi. Vďaka tomuto novému formátu sa jej pripisuje vynález diskotéky.

Régine - Rue des rosiers

Ľubo Roman (77)

Slovenský herec a politik. Pôsobil v Divadle Nová scéna. Účinkoval napríklad vo filmoch Dáždnik svätého Petra, Slnko v sieti či Pokoj v duši. V roku 1994 bol v dočasnej vláde Jozefa Moravčíka ministrom kultúry. V roku 2004 kandidoval na prezidenta.

Bob Saget (65)

Americký herec a komik. Preslávil sa najmä úlohou Dannyho Tannera v seriáli Plný dom, ktorý vysielali v rokoch 1987 až 1995. Bol moderátorom programu Najzábavnejšie domáce videá Ameriky.

David Sassoli (65)

Taliansky politik a novinár. Od roku 2019 bol predsedom Európskeho parlamentu. Pracoval pre rímsky denník Il Giorno. V roku 2009 sa stal členom stredo-ľavicovej Demokratickej strany (PD).

Iľja Skoček (91)

Slovenský architekt a urbanista. Je autorom stavieb ako Hotel Sorea či Dom odborov Istropolis. Bol viacnásobným laureátom Ceny Dušana Jurkoviča, získal Cenu Cypriána Majerníka a Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo.

Josef Somr (88)

Český herec. V roku 1964 debutoval pred televíznou kamerou ako lekár v psychologickej dráme Obžalovaný. O dva roky neskôr účinkoval Somr v snímke Ostro sledované vlaky režiséra Jiřího Menzla, ktorá získala Oscara.

Paul Sorvino (83)

Americký herec. Preslávil sa najmä účinkovaním vo filme Mafiáni od režiséra Martina Scorseseho. Okrem toho sa objavil v snímkach ako Ach, Bože, Rómeo a Júlia či Smoliar.

Ronnie Spectorová (78)

Americká speváčka. Preslávila sa v prvej polovici 60. rokov ako členka skupiny The Ronettes, v ktorej spievala aj jej staršia sestra Estelle Bennettová a sesternica Nedra Talleyová.

The Ronettes - Be My Baby

László Szigeti (64)

Slovenský učiteľ a politik. Od roku 1998 bol podpredsedom Strany maďarskej koalície (SMK). V rokoch 1998 až 2002 bol štátnym tajomníkom ministerstva školstva. V roku 2006 sa stal ministrom školstva.

Jiří Šalamoun (86)

Český výtvarník a ilustrátor. Preslávil sa najmä kreslenou postavičkou Maxipsa Fíka, ktorá mala neskôr aj vlastný televízny seriál. Ilustroval knihy ako Kronika Pickwickovho klubu od Charlesa Dickensa či Hobit od J. R. R. Tolkiena.

Vladimír Šťastný (77)

Slovenský hokejista. Bol držiteľom kompletnej medailovej zbierky v pozícii asistenta trénera pri slovenskej reprezentácii. Podieľal sa na organizácii kempov. Pôsobil aj ako pedagóg na Univerzite Komenského v Bratislave.

Jean-Louis Trintignant (91)

Francúzsky herec. Spolupracoval s mnohými významnými režisérmi a zahral si v množstve filmov ako napríklad Keby všetci chlapi sveta, Zločin v exprese, Muž a žena, Muž, ktorý klame či Konformista.

Ladislav Trojan (80)

Český herec. Účinkoval v Realistickom divadle, v Mestských divadlách pražských, v Divadle ABC či v Divadle Radka Brzobohatého. Objavil sa v seriáloch Rodina Bláhova či Tři chlapi v chalupě.

Ivana Trumpová (73)

Česká podnikateľka, módna návrhárka, spisovateľka a modelka. V roku 1977 sa vydala za Donalda Trumpa, s ktorým sa v roku 1992 rozviedli. Mala svoju vlastnú kolekciu šperkov, oblečenia a kozmetiky.

Jozef Tomko (98)

Slovenský rímskokatolícky kardinál, arcibiskup, náboženský spisovateľ, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov a emeritný predseda Pápežského komitátu pre medzinárodné eucharistické kongresy.

Ján Tužinský (71)

Slovenský prozaik a esejista. Pracoval vo vydavateľstve Tatran a v Slovenskom rozhlase, kde v rokoch 1994 až 1997 pôsobil ako riaditeľ. V rokoch 1993 až 2002 bol predsedom Spolku slovenských spisovateľov.

Radim Uzel (82)

Český sexuológ a vysokoškolský pedagóg. Bol riaditeľom Spoločnosti pre plánovanie rodiny a sexuálnu výchovu. Vystupoval v množstve televíznych a rozhlasových relácií.

Vangelis (79)

Grécky inštrumentalista a hudobný skladateľ. Držiteľ Oscara za hudbu k filmu Ohnivé vozy z roku 1981. Zložil tiež hudbu k snímkam ako Blade Runner, 1492: Dobytie raja a Horký mesiac.

Monica Vittiová (90)

Talianska herečka. Prezývali ju „kráľovná talianskeho filmu“. Je držiteľkou piatich cien David di Donatello, siedmich talianskych Zlatých glóbusov a Zlatého leva z Benátskeho filmového festivalu.

Viktor Vrabec (80)

Český herec. Preslávil sa najmä zápornou rolou vo filme Byl jednou jeden polda. Ďalej účinkoval v Dobrodružstvách kriminalistiky, Chlapcoch a chlapoch či v seriáli Hříchy pro pátera Knoxe.

Vivienne Westwoodová (81)

Britská módna návrhárka. Do módy vniesla prvky punku a rebélie, keď sa na móle začali objavovať modelky v roztrhaných modeloch, džínsach a vo výraznom make-upe, pre ktoré bolo typické dymové líčenie. Bola symbolom britskej avantgardy.

231960918 Čítajte viac Za slávnou dizajnérkou smúti Claudia Schiffer aj Jacobs! Pamätáte si - takto v jej šatách ohúrila Krainová v Bratislave

Eva Zaoralová (89)

Česká filmová publicistka. Pracovala ako redaktorka časopisu Film a doba, neskôr sa stala jeho šéfredaktorkou. Bola umeleckou riaditeľkou Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary.

Ján Zavarský (73)

Slovenský scénograf a grafik. Takmer 40 rokov pôsobil v Divadle Jána Palárika v Trnave, ďalej v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Štátnom bábkovom divadle v Bratislave. Pracoval aj pre svetové divadlá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie